PSIHOANALITIČNA ORDINACIJA

 

PRVA STRAN                        O PSIHOANALIZI                        STROKOVNJAKI                        KONTAKT                        POVEZAVE

 

psihoterapija

Psihoanalitična psihoterapija

Psihoterapija otrok

Psihološke formulacije duševnih problemov oz. stanj

 

otrokov svet

problemi

zaupnost

 

 

 

Psihoanalitična psihoterapija je metoda psihološkega zdravljenja, namenjena razumevanju in reševanju notranjih konfliktov, ki nas utesnjujejo v vsakdanjem življenju. Notranji konflikti vplivajo na naše odnose z bližnjimi, s sodelavci in prijatelji. Lahko se počutimo osamljeni, potrti, brez energije, smo občutljivi na mnenje drugih, napeti, razdražljivi, neustvarjalni, se česa brez razloga bojimo ipd. Najprej skušamo najti izhod iz sedanjih težav sami in nekaj časa nam gre na bolje, vendar smo spet na isti točki, kot da ni izhoda iz tega začaranega kroga.

Včasih si je težko priznati, da potrebujemo strokovno pomoč in zato obisk psihoterapevta odlagamo. Lahko pa smo v dvomih, kaj od takega srečanja pričakovati.

Uvodne seanse naj bi vam pomagale spoznati, kako poteka psihoterapevtska obravnava, začutiti, ali lahko sodelujete s terapevtom kot z osebo in določiti, kaj lahko pričakujete od tovrstnega sodelovanja. Če se odločite za nadaljevanje procesa, vas terapevt seznani z načeli obravnave in sklene  ustno terapevtsko pogodbo.  

Pri psihoanalitični terapiji se moramo zavedati, da gre za dolgotrajni proces, namenjen globinski predelavi težav, pri katerem lahko pričakujemo dolgotrajni učinek. Trajanje psihoterapije je težko določiti vnaprej. Pomembna je stalnost srečanj, ker zagotavlja nemoten potek terapije, na seansah pa ustvari občutek varnosti. Zato se srečujemo ob vedno istih dnevih in urah.

Psihoanalitična psihoterapija se opira na psihoanalitični pojem nezavednega. Nezavedna plast osebnosti v veliki meri določa in usmerja naše misli, čustva in vedenje. Dostop do nezavednega je mogoč preko metode svobodnih asociacij, ko med seanso govorimo vse, kar nam pride na misel, naj gre za vsakdanje opravke, težave v odnosih, ideje, sanje, spomine iz otroštva, odnos do terapije ali terapevta. Pomembno je vse, tudi če se nam zdi, da bi lahko bilo neprimerno, kočljivo ali neumno. Naloga psihoterapevta je, da povezuje med seboj asociacije, sanje, spomine, čustva in misli ter s pomočjo intervencij omogoči, da bi nezavedno postalo zavestno. Preko ozaveščanja prihaja do večje notranje svobode, večje samozavesti in torej do bolj smotrnega ravnanja v življenju. 

Za razliko od psihoanalize psihoterapevtska obravnava poteka enkrat do dvakrat tedensko v sedečem položaju. Srečanja potekajo ob določenem dnevu in uri in trajajo 45 minut.

Kratkotrajna dinamična psihoterapija je namenjena reševanju točno določenega problema in traja od 12 do 20 seans.

 

OPEKARSKA 11, 1000 LJUBLJANA , E-POŠTA: info@psihoanalitik.si