PSIHOANALITIČNA ORDINACIJA

 

PRVA STRAN                        O PSIHOANALIZI                        STROKOVNJAKI                        KONTAKT                        POVEZAVE

 

otrokov svet

Psihoterapija otrok

Svetovanje staršem

Uvajanje v vrtec

 

 

psihoterapija

problemi

zaupnost

 

 

 

Odhod v vrtec je prelomni dogodek tako za otroka, kot za ostale člane družine. Prvo ločenje od staršev za več kot nekaj ur in odhod med množico vrstnikov je vsekakor izkušnja, na katero se je treba pripraviti. Otroci niso glede prilagajanja nič drugačni od odraslih. Potrebujejo čas in hvaležni so, če jim pri prilagajanju nekdo pomaga. Pomoč pri uvajanju jim da občutek, da so sprejeti in da v novi situaciji niso sami. V nasprotnem primeru verjetno občutijo stisko in občutek, da ne bodo zmogli. Več o uvajanju otroka v vrtec lahko preberite v knjigi "PRVIČ V VRTEC". Avtor knjige je klinični psiholog, izkušeni vzgojitelj vrtca po psihoanalitičnih načelih v Ljubljani in mednarodnega vrtca v Moskvi, redni avtor revije za starše "Moj malček", glavni urednik strokovne revije "Kairos" dr. Bojan Varjačič Rajko.

"Svobodna, simpatična pripoved, v preproste besede prevedena teorija in svetovanje so trije bistveni elementi knjige Prvič v vrtec..."

prim. Matjaž Lunaček, dr.med., spec.psih.

"Knjižica je prav gotovo uporabna za starše in strokovnjake, ki se z uvajanjem v vrtec kakor koli srečujemo..."

Melita Lisjak Koderman, univ.dipl.ped., prof.soc.

 

Prvi vstop v vrtec

Vrtec ali babica?

Statistika kaže, da še vedno veliko staršev uporablja »babica servis«, pod tem pa mislimo seveda tudi na dedke, strice, tete itd. Mnogi se odločajo tudi za varuške. Kaj je bolje? Menim, da je za otroka, starega do 2. let, povsem primerno, da zanj poskrbijo domači, če so na voljo in če jim zaupate. V primeru, da ste zelo negotovi glede privajanja v vrtec, imate možnost vzeti varuško. To je še posebej udobno, če je ista oseba za otroka občasno skrbela že prej. Za otroka po 3. letu starosti pa je vrtec tisti kraj, kjer bo najbolje razvil svoje potenciale.

Kako pripraviti na vrtec jasličnega otroka?

Večina jasličnih otrok bo septembra starih okoli 1. leta. Čeprav se mali otroci še ne znajo izražati z besedami in predvidevati situacij v bodočnosti, jih lahko kljub temu pripravljamo na vstop v vrtec. Skupaj z otrokom lahko poleti večkrat obiščemo vrtec, si ogledamo igralnico, se zaigramo na dvorišču, med tem pa izkoristimo čas za seznanjanje z vzgojitelji. Tak obisk je dobro vnaprej napovedati, sicer pa vas bodo delavci vrtca veseli, saj je tudi njim v interesu, da še pred uvajanjem otroka dobro spoznajo.

Mali otroci se zelo razlikujejo glede tega, koliko izkušenj so si že pridobili z vrstniki in odraslimi izven družinskega kroga. Z otroki, ki nimajo bratcev ali sestric in ki so bili bolj malo v družbi otrok, se lahko odpravimo na bližnje igrišče ali k prijateljem, ki imajo otroke. Opazujmo, kako otrok sprejema vrstnike in kako reagira na to, če ni v centru vaše pozornosti. Tovrstne izkušnje boste lahko z otrokom uporabili v vrtcu.

Koliko izkušenj pa ima jaslični otrok z ločitvami od staršev? Ali je že kdaj prespal pri vaših sorodnikih ali zaspal ob varuški? Koliko časa je bil brez vas? Kako je na ločitve reagiral? Če se otrok doslej še ni nikdar izvil iz varnega zavetja staršev, imate še nekaj časa, da mu to izkušnjo omogočite. To seveda ni potrebno delati na silo; le, če čutite, da za otroka to ne bo prehudo.

Kljub temu, da otrok še ne zna govoriti, se z njim lahko pogovarjate o odhodu v vrtec in kaj ga tam čaka. Ne obremenjujte se s tem, ali bo tak pogovor otroku kaj koristil, gre namreč za to, da se na ločitev od otroka pripravljate tudi vi. Ni le otrok tisti, ki je v simbiozi, ampak tudi starši, predvsem matere, ki vzpostavijo z otrokom še posebej tesen stik. Taka simbioza se lahko prekine le obojestransko. Zato psihologi vedno poudarjamo, da je uspešno uvajanje v vrtec v veliki meri odvisno prav od pripravljenosti staršev odreči se od te intimne vezi in od zaupanja v to, da bodo tudi v vrtcu znali zadovoljiti otrokove potrebe, katere ste do zdaj zadovoljevali skorajda izključno le starši. Čustva, ki izhajajo iz simbioze z otrokom, se težko ozavestijo, a se kažejo pri tem, kako reagiramo na uvajanje. Nekateri starši so pri uvajanju nezaupljivi in pretirano skrbeči, drugi, nasprotno, se zdijo, kot da stvari popolnoma obvladajo. Oba ekstrema kažeta na stisko, ki je v ozadju. Če jaslični otroci začutijo, da je roditelj v stiski, se bodo tega strahu nalezli: »Če je vznemirjena moja mama, potem imam dober razlog, da sem vznemirjen tudi jaz, saj mama najbolje ve, kaj je zame dobro in kaj slabo.«

Kako pripraviti na vrted otroka druge starostne skupine?

Poleg vsega, kar smo omenjali že v zvezi z najmlajšimi, imate starši starejših otrok na voljo še nekaj dodatnih sredstev za pripravo na vrtec. Triletnega otrok lahko pripravljamo s pomočjo pogovora o vrtcu. Otrok si tako ustvari neko predstavo o tem, kam bo šel in kaj bo to zanj pomenilo. Spomnimo se le, kako pomembno je odraslim izvedeti čim več o novem službenem okolju ali kraju počitnic. Še eden od načinov priprave na vrtec je igra. Z otrokom se lahko igramo »vrtec«. Otrok naj bo vzgojiteljica, mi pa bomo otroci, ali pa naj bo očka kuhar, mama hišnik, otrok pa – otrok. Pri igri lahko uporabimo tudi lutke, ki jih lahko izdelamo sami. Če otrok glede vrtca izraža negotovost in strah, mu prisluhnimo. Ne ustrašimo se njegovih čustev, ki so lahko povsem ustrezna. Le, če bomo ostali odprti za pogovor o vseh aspektih prehoda v vrtec, bo otrok začutil ob starših varnost, odločnost in bo preko pogovora lažje predelal svoje stiske.

Ko smo že v vrtcu!

Večina vrtcev vam bo predstavila lastne načine uvajanja: koliko časa traja, kakšna je pri tem vloga staršev, kako ukrepati ob težavah ipd. Vsekakor je dobro, da ste prve dni ali celo nekaj tednov skupaj z otrokom v igralnici. Tako bo otrok v vrtec prenesel občutek varnosti, ki ga ima ob vas. Od začetka vas bo potreboval, da se boste skupaj z njim spuščali v nove situacije, včasih pa vas bo potreboval le zato, da bo vedel, da ste tam, medtem ko se sam bo radovedno pasel naokrog. Potem postopoma krajšajte urice, ki jih preživite v skupini. Vsakič, ko odidete, o tem sporočite otroku. Če boste izkoristili trenutek in švignili ven, vi sicer ne boste deležni njegovega joka, a naslednjič bo otrok še previdneje pogledoval, kje ste ali pa se bo obešal na vas, da le ne bi izginili in spet ušpičili kaj podobnega. Poslovitev od otroka naj ima značaj rituala, pri čemer bodite odločni in sigurni, da delate nekaj dobrega. Otrok vas bo še posebej potreboval pri uspavanju, hranjenju in straniščnih zadevah. Če opazite, da se vaš otrok ne zna družno igrati ali se pogajati za igračke, mu mirno pomagajte in bodite v vlogi treznega razsodnika. Pri otroku ne vzbujajte nepotrebnih občutkov ljubosumnosti.

Nič nas ne sme presenetiti!

Marsikaj, kar smo napisali o pripravi in uvajanju v vrtec se bo v vašem primeru izkazalo za ne povsem točno. Otroci vedno presenečajo. Prej bojazljivi otroci se lahko v vrtcu obnašajo povsem drugače, medtem ko se pregovorni junaki plaho skrijejo v naročje mame. Sprejmimo različnost otrok in sledimo otroku, ne da bi ga primerjali z drugimi. Vsakdo ima svoj lasten ritem prilagajanja na nove razmere in vsakdo na svoj način žaluje ob izgubi starega. Želim vam veliko sreče in veselja ob novih dosežkih.

dr. Bojan Varjačić Rajko,

klinični psiholog.

Za naročanje knjige pišite na info@psihoanalitik.si 

 

OPEKARSKA 11, 1000 LJUBLJANA , E-POŠTA: info@psihoanalitik.si