PSIHOANALITIČNA ORDINACIJA

 

PRVA STRAN                        O PSIHOANALIZI                        STROKOVNJAKI                        KONTAKT                        POVEZAVE

problemi

Osamljenost

Ali gre za stres?

O socialni fobiji

Panični napadi

 

otrokov svet

psihoterapija

zaupnost

 

 

 

 

 

Panični napadi

Kaj pomenijo panični napadi?

Panični napadi se pojavijo kot strela z jasnega, brez očitnih vzrokov. Napade spremljajo telesni občutki dušenja in omotičnosti, tresenje, pospešeno bitje srca, potenje, pa tudi občutek zamračenosti uma ter strah pred smrtjo. Čeprav ti napadi trajajo le kako minuto, pa so za osebo, ki to doživlja, izjemno neprijetni. Če taka oseba doživi večje število paničnih napadov, živi v stalnem pričakovanju njihove ponovitve. Lahko se začne izogibati situacij in prostorov, v katerih pričakuje ponovni napad. Sčasoma lahko postane zapornik svojega doma...

Kdaj po psihološko pomoč?

Če boste odgovorili z »da« na večino sledečih vprašanj, vam priporočamo obrniti se po pomoč k  psihologu.

- Ali imate občasno intenzivne občutke: težkega dihanja, dušenja, tresenja, mišične napetosti, omotičnosti, potenja, razbijanja srca, pospešenega srčnega utripa, slabosti, »cmoka« v grlu?

 

- Ali pogosto čutite: napade strahu, strah pred smrtjo, strah izgubiti razum, razdražljivost, potrtost, nesproščenost, izčrpanost, občutke krivde in manjvrednosti, pomanjkanje interesa do prej zanimivih stvari?

 

- Ali imate težave s koncentracijo, spominom, apetitom, spanjem?

Kaj lahko povzroči panični napadi?

Panične napade ponavadi povzroči nek dogodek, ki nas močno pretrese. Pogosto je to izguba bližnjega ali kopica stresnih življenskih dogodkov v kratkem obdobju. Po takih dogodkih posameznik ni več zmožen obvladovati svojih občutkov. Na emocionalne težave začne reagirati telo, ker so fizične težave najbolj očitne in odražajo konflikte v duševnosti. Tako je panično-anksiozna motnja pogosto signal, da nekaj ni v redu. To je lahko realna nevarnost ali pa gre za nezavedne konflikte, ki jih posameznik ni rešil, pač pa zatrl in »pometel pod preprogo«. Lahko gre tudi za strah, da posameznik ni več zmožen obvladovati svojega življenja ali za mnogo različnih strahov, katerihvzroke  je moč odkriti z pomočjo psihoterapevtske obravnave.

Kaj mi lahko pomaga?

V primeru, ko panični napadi prerastejo v panično-anksiozno motnjo, ko stalno pričakujemo, kdaj se napadi spet pojavili, je najbolj učinkovit celostni pristop k reševanju tega problema. Panično-anksiozne težave navadno minejo z ozaveščanjem in razrešitvijo notranjih konfliktov s pomočjo psihoterapije ter s sprostitvijo napetosti v telesu s pomočjo tehnik sproščanja ter farmakološkega zdravljenja.

 

 

OPEKARSKA 11, 1000 LJUBLJANA , E-POŠTA: info@psihoanalitik.si