PSIHOANALITIČNA ORDINACIJA

 

PRVA STRAN                        O PSIHOANALIZI                        STROKOVNJAKI                        KONTAKT                        POVEZAVE

problemi

Osamljenost

Ali gre za stres?

O socialni fobiji

Panični napadi

 

otrokov svet

psihoterapija

zaupnost

 

 

 

 

 

Ali gre za stres?

O stresu se veliko govori in piše. Ko nam gre slabo in smo preveč utrujeni, da bi se spopadali z vsakodnevnim življenjem, je stres kot dežurni krivec vedno pri roki. Vse pojasni in s tem se ne da veliko narediti. Ali pač?

Moderna družba zahteva od nas popolnost v službi in zasebnem življenju. Pehamo se za uspehom, želimo realizirati naše sposobnosti, smo ambiciozni in zahtevamo toliko, kolikor si zaslužimo (ali pa še malo več). Želimo si biti lepi, vitki, spolno privlačni ter čutiti, da smo ljubljeni in sprejeti. Želimo si veliko dobivati (vedno več), hkrati pa se zavedamo, da moramo tudi dajati. Zato delamo nadure in se ne odrečemo od dodatnega dela. Doma moramo skrbeti za čistočo, red in ugodje, pa še za pravo vzdušje, da bi se doma počutili kot - doma. Vedno moramo imeti dovolj časa in energije za partnerja, ki od nas pričakuje nežnost, podporo in razumevanje. Želimo biti v dobri telesni formi, hodimo na rekreacijo, veliko dajemo na svoj videz in neprestano hujšamo, pa ne zaradi partnerja, ampak zaradi samih sebe. Nenazadnje pa se trudimo biti popolni ali vsaj dovolj dobri starši za naše najmlajše. Pri vsem tem si želimo biti še razgledani in na tekočem s svetovnimi dogodki, da bi bili ljudem zanimivi sogovorniki. Včasih nam vse to lepo uspeva in ujamemo občutek sreče, ki nam daje zagon za naprej. Včasih pa je enostavno vsega preveč...

Lahko je en samcat dogodek, ki vse obrne na glavo. Počutimo se izgubljeno, v telesu čutimo napetost, slabo spimo, zmanjkuje nam volje in energije za vsakdanje opravke. V službi nam gre slabše, težje prenašamo pritiske. S partnerjem ne gre več tako, kot bi si želeli, z njim oz. njo se ne razumemo in ne dobivamo dovolj pozornosti. Počutimo se osamljeno. Skrb za otroke in za domače ljubljence se nam zdi odveč, na njih prenašamo slabo voljo, nato pa se zato počutimo krive. Nimamo več občutka, da imamo vse pod kontrolo in da lahko stvari normalno peljemo naprej. Če še ni prehudo, se poskušamo na različne načine sprostiti. Sproščanje je namreč zelo pomembno in nam daje moč za naprej. A včasih čutimo, da to ni dovolj in potrebujemo nekoga, s komer bi lahko podelili svoje skrbi, ki bi nas znal poslušati, ki bi nam pomagal uporabiti notranje moči in jih okrepitii, da bi bili lahko spet na konju. Pri tem nam lahko pomaga psihoterapija. Če pa se želimo poglobiti se v samega sebe, v svoj čudoviti svet notranjih doživetij, sanj in fantazij, lahko poiščemo psihoanalizo. Psihoanaliza naj bi pomagala osvoboditi se notranjih konfliktov, usmeriti sproščeno energijo na učinkovit odpor vsakdanjim težavam in se bolj posvetiti stvarem, ki nam dajejo smisel, da lahko uživamo življenje.

INFO: Stres je normalna adaptivna reakcija organizma na različne dejavnike, ki ogrožajo človeško fizično blagostanje, njegovo eksistenco ter psihično počutje. Spodbuja mobilizacijo notranjih resursov za premagovanje trenutnih težav. Pri dolgotrajnem in stalnem stresu lahko pride do motnje funkcioniranja adaptivnih mehanizmov, kar lahko povzroči probleme delovanja srčno-žilnega sistema, želodčne bolezni ipd.

OPEKARSKA 11, 1000 LJUBLJANA , E-POŠTA: info@psihoanalitik.si